Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Ponedjeljak, 25. svibanj 2020.
Croatian English

Održani 4. dani ICARUS-a u Hrvatskoj (Trogir, 14.-16.03.2018.)

20180314 093458TROGIR - U suorganizaciji ICARUS Hrvatska, ICARUS-a, Državnog arhiva u Splitu, EURBICA-e, Hrvatskog državnog arhiva i drugih europskih partnera u Trogiru je od 14. do 16. ožujka 2018. organiziran međunarodni skup iz područja europske kulturne baštine posvećen promicanju međunarodnih stručnih standarda i politika na području arhivske djelatnosti i kulturne baštine u domaćoj stručnoj zajednici i poticanje aktivne međunarodne suradnje.

Četvrti dani ICARUS-a u Hrvatskoj & EURBICA konferencija pod nazivom European archival landscape: Reaching out for new horizons koja se odvijala u Hotelu Medena u Trogiru okupila je 160 sudionika, uključujući i istaknute stručnjake i predstavnike međunarodnih stručnih tijela, organizacija i projekata (ICA, EURBICA, APEF, ARMA, DARIAH, European Time Machine projekt i dr.).

Više od 50 predavača, iz dvadesetak europskih zemalja, održali su predavanja i radionice podijeljene u 12 tematskih cjelina: Arhivi u digitalnom svijetu; Europski arhivski projekti, programi i aktivnosti – pogled iznutra; Predstavljanje Međunarodnog arhivskog vijeća; Seminar o upravljanju arhivskim gradivom u hitnim situacijama; Zajednička informacijska infrastruktura - Partnerstva i suradnje; Zaštita, suradnja i pristup zajedničkoj arhivskoj baštini; AKM umrežavanje i interoperabilnost; Radionica o Europskom arhivskom portalu; Iskustva i pristupi digitalizaciji; Bogatstvo i raznolikost arhivskog gradiva; Pisana baština, IT i kreativne industrije – nove mogućnosti; Partnerstva i suradnje s lokalnim zajednicama.

U Trogiru su predstavljeni i uspješni europski arhivski projekti digitalizacije i prezentacije gradiva kao što su: Archives Portal Europe, Budapest Time Machine, Mapire, Topothek...

Tijekom svoga trodnevnog boravka u Trogiru, sudionici navedene konferencije organizirano su posjetili Split u kojem su obišli Dioklecijanovu palaču, Etnografski muzej, Pomorski muzej te Državni arhiv. Također je organiziran i posjet Arhivu Splitske županije, koji je nedavno izgrađen u Dicmu kod Sinja, a tom prigodom je domaćin bio splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. U Sinju je posjećen Franjevački samostan i arheološki muzej u istome te Muzej sinjske alke.

Na konferenciji su sudjelovali i arhivisti Državnog arhiva u Slavonskom Brodu.

Autor: HDA i DASB

FOTOGALERIJA

Nalazite se ovdje: Naslovnica Tribine Održani 4. dani ICARUS-a u Hrvatskoj (Trogir, 14.-16.03.2018.)