Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Srijeda, 8. srpanj 2020.
Croatian English

Predstavljena knjiga fra Drage Bojića "Kraljevstvo Božje i nacionalizam"

DSC 6425

SLAVONSKI BROD – U četvrtak, 7. studenoga 2019., u dvorani Državnog arhiva u Slavonskom Brodu predstavljena je knjiga „Kraljevstvo Božje i nacionalizam" autora dr. sc. fra Drage Bojića. Predstavljanje je organizirano na inicijativu Udruge za promicanje ljudskih prava i razvoj demokratske političke kulture „Kičma" iz Slavonskog Broda i njenog predsjednika mr. sc. Frane Piplovića. Suorganizatori su bili Državni arhiv u Slavonskom Brodu i Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Brodu.

Nakladnik knjige „Kraljevstvo Božje i nacionalizam" je Centar za kritičko mišljenje iz Mostara. Knjiga je izdana 2018. godine i obuhvaća 36 tekstova (eseja, komentara i razgovora) nastalih od 2016. do 2018. godine. Dio tekstova je objavljen u raznim medijima, dok su neki vezani uz nastupe fra Bojića na tribinama, okruglim stolovima i simpozijima.

Knjigu su predstavili Amer Bahtijar, u ime nakladnika, zatim Frano Piplović i Predrag Blagovčanin

Frano Piplović, nazaslužniji za dolazak fra Drage Bojića u Slavonski Brod, smatra da je Bojić svećenik koji živi Krista na najevanđeoskiji način i da tu ne treba poseban tumač jer on živi Krista u prostoru u kojem je svećenik.

Sam autor fra Drago Bojić najmanje se dotakao knjige „Kraljevstvo Božje i nacionalizam" već je više načelno govorio o odnosu svih vjera i nacionalizma te o negativnostima koje, po njemu, izlaze iz bliskosti tog odnosa. U svojim tekstovima Bojić se kritički odnosi i prema vjerskoj zajednici kojoj sam pripada.

Fra Bojić je više govorio o knjizi koju trenutno priprema, točnije o dnevničkim zapisima fra Josipa Markušića iz razdoblja Drugog svjetskog rata (1941.-1945.) o događajima u Jajcu i okolici. Fra Markušić je od 1931. do 1939. dva puta bio gvardijan samostana u Jajcu, jedanput u Sarajevu i jedanput u Beogradu te tri puta je biran za provincijala Bosne Srebrene (1928.–1931.; 1949.–1952. i 1952.–1955.). Na preko 700 stranica dnevnika fra Markušić između ostaloga, prema Bojićevim riječima, bilježi i posljedice ustaškog i nacističkog režima u NDH. 

Kao glavnu misao fra Josipa Markušića iz navedenog dnevnika, i kao misao koju bi on volio slijediti, Bojić citira: „Jedina opasnost je da se ne pokažeš čovjekom, smrt je manja opasnost!"

Tekstovi fra Drage Bojića ne ostavljaju nikoga ravnodušnim jer potiču na razmišljanje, propitkivanje, pa i konfrontiranje sa vlastitim prethodno formiranim stavovima, ali i na sučeljavanje sa stavovima samoga autora jer su oni često potpuno oprečni stajalištima koje zastupaju vjerski i politički dužnosnici. 

U kojoj mjeri su stavovi fra Drage Bojića navedeni u zbirci tekstova "Kraljevstvo Božje i nacionalizam" utemeljeni i argumentirani, kao i uvijek, procjenjivati će sami čitatelji knjige.

 Na fotografiji (slijeva): Amer Bahtijar, Predrag Blagovčanin, Drago Bojić i Frano Piplović 

Tekst: D. Zovak

Foto: K. Aladrović-Mehandžija i D. Zovak

 

FOTOGALERIJA 

 

Nalazite se ovdje: Naslovnica Predstavljena knjiga fra Drage Bojića "Kraljevstvo Božje i nacionalizam"