Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Ponedjeljak, 30. studeni 2020.
Croatian English

U povodu Međunarodnog dana arhiva, predstavljamo virtualne izložbe DASB-a

Tri virtualne izložbeSLAVONSKI BROD - Dana 9. lipnja obilježava se Međunarodni dan arhiva kojim hrvatska arhivska zajednica želi potaknuti i razviti svijest javnosti o arhivskom gradivu kao spomeničkom blagu. 

Međunarodni dan arhiva je ustanovilo Međunarodno arhivsko vijeće – ICA i to je prigoda kada arhivi u svijetu javnost upoznaju sa svojom stručnom, kulturnom, znanstvenom, upravnom i uslužnom djelatnošću, kao i s vrijednim povijesnim izvorima o kojima skrbe. 

Hrvatski arhivi u povodu Međunarodnog dan arhiva priređuju izložbe, organiziraju predavanja, radionice, promocije knjiga, stručne skupove i druge promotivne događaje – kako u arhivima, tako i u drugim ustanovama – promičući na taj način multikulturni pristup nacionalnoj povijesti i kulturi, a ponajviše svjedoče o važnosti zaštite pisane kulturne baštine. 

Ove se godine Međunarodni dan arhiva u Hrvatskoj obilježava sa središnjom temom: „Katastrofe u arhivima". Naime, 2020. godine navršava se 140. obljetnica katastrofalnoga potresa u Zagrebu 1880., koji je – uz to što je predstavljao iznimnu tragediju za jedan grad – predstavljao i jedan od prvih primjera medijski popraćene prirodne nepogode, koja je na taj način obišla tadašnje hrvatske zemlje, ali i šire, napose kroz medij fotografije te novinskih reportaža i napisa.

Kako se od sredine ožujka 2020. rad arhivskih ustanova u RH odvijao u specifičnim, kriznim, uvjetima uslijed epidemije novoga koronavirsua (Covid-19), tako se i posao djelatnika Državnog arhiva u Slavonskom Brodu prilagođavao postojećim ograničenjima i mogućnostima. U tome kontekstu, zbog epidemiološke situacije zadnjih mjeseci, kako u RH tako i u svijetu, kao nikada ranije, došla je do izražaja potreba za digitalizacijom arhivskog gradiva te posljedično tome i veća on-line dostupnost gradiva za korisnike. Posebice jer je, sve do prije par tjedana, bio znatno ograničen broj posjetitelja u kulturnim ustanovama, pa tako i dopušteni broj osoba na javnim okupljanjima.

U skladu s navedenim, sve više arhivskog gradiva dostupno je u virtualnom okruženju, a tome bi u velikoj mjeri trebao doprinijeti i projekt e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine koji ima za cilj povećanje pristupa kulturnoj baštini u digitalnom obliku te njenoj zaštiti, sustavnoj, standardiziranoj i trajnoj pohrani u digitalnom obliku na jednom mjestu. Projekt je vrijedan više od 40 milijuna kuna, od čega je 80 posto sredstava sufinancirano u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je 15 posto osigurano iz nacionalnih sredstava. Nositelj projekta je Ministarstvo kulture RH u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom, Hrvatskom radiotelevizijom, Muzejom za umjetnost i obrt te Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

Zbog veće vidljivosti radnih aktivnosti kao i usluga Državnog arhiva u Slavonskom Brodu, na svojoj služebnoj stranici www.dasb.hr, između ostaloga, kontinuirano objavljujemo obavijesna pomagala o našim arhivskim fondovima i zbirkama, zatim kataloge naših izložbi (putem platforme ISSU.com), a zadnjih nekoliko godina i predstavljamo gotove panoe izložbi (također putem platforme ISSU.com), točnije virtualne izložbe.

U povodu ovogodišnjeg Međunarodnog dana arhivakako bi smo što više približili korisnicima naš rad, omogućili smo dodatne on-line mogućnosti pregleda izložbi. Naime, pored ranije objavljenih panoa četiriju izložbi u sustavu ISSU.com, danas smo postavili galerije, sa tri do sada postavljene izložbe (Naših prvih 60 godina 1959.-2019., Od kotura do bicikla u Slavonskom Brodu te Stoljeće slavonskobrodske Gimnazije), koje omogućavaju jednostavan pregled te informacije o sadržaju većine panoa.

Galerije tri navedene arhivske izložbe, koje je obradio i prilagodio za on-line objavu viši arhivist Domagoj Zovak, su od danas vidljive na linku virtualne izložbe.

 

 

 

Nalazite se ovdje: Naslovnica U povodu Međunarodnog dana arhiva, predstavljamo virtualne izložbe DASB-a