Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Ponedjeljak, 30. studeni 2020.
Croatian English

Otvorena izložba o baletnom umjetniku Zvonimiru Podkovcu

Z. PodkovacSLAVONSKI BROD - Slavonski Brod po Miji Čorak Slavenskoj kolijevka je hrvatskoga pa i svjetskog plesa, no iz ovoga grada ponikao je još jedan vrsni plesač i istraživač hrvatske povijesti plesa, Zvonimir Podkovac, o kojem se u njegovu rodnom Brodu kao i u Hrvatskoj sada također još nedovoljno zna.
 
 
U dvorani Državnoga arhiva u Slavonskom Brodu u četvrtak je dogradonačelnik Zoran Ivanović otvorio izložbu 'Zvonimir Podkovac: baletni umjetnik, istraživač i publicist', koju je je priredio ravnatelj mr. Ivan Medved iz arhivskoga fonda kojeg čini darovnica Zvonimira Podkovca (stigla posredovanjem Stribora Uzelca Schwendemanna), prepuna fotografija, plakata, programa i novinskih članaka s nastupa Zvonimira Podkovca, ali i iznimno bogata dokumentarna građa iz povijesti hrvatskoga baleta.
Naime, rođeni Brođanin Zvonimir Podkovac (na plakatima i programima češće Potkovac) baletom se počeo baviti u Zagrebu 1943., a od 1953. do 1973. pleše u Parizu, gdje je od 1976. do 1986. radio u Muzeju moderne umjetnosti 'Georges Pompidou'. Usto je vrijedno sakupljao građu za povijesti hrvatskoga baleta, a uspostavivši korespondenciju s Mijom Čorak Slavenskom prikupio je i respektabilnu građu o njoj, uključujući njezinu biografiju, kao se sada također nalazi u brodskome Arhivu, kao i Podkovčev rukopis o prvih 50 godina baleta u Hrvatskom narodnom kazalištu. Zvonimira Podkovca, danas nastanjenoga u Calasu, na jugu Francuske, kao baletnoga umjetnika i povjesničara plesa posjetiteljima je te večeri u Arhivu živo dočarala plesna pedagoginja i povjesničarka dr. Maja Đurinović, ističući da se radi o jednom od najboljih poznavatelja hrvatskoga baleta i nepomirljivom polemičaru i kritičaru površno iznošenih podataka iz ovoga područja. Zanimljivo, Podkovac je tek jednom zaplesao u rodnome gradu – 7. lipnja 1952. na baletnoj večeri prvaka zagrebačkog HNK, no nitko nije prepoznao da se radi o našem sugrađaninu. Nakon gotovo šest desetljeća Podkovac se u rodni Brod vraća na velika vrata, i to kao plesni umjetnik zavidne karijere koji svoj grad postavlja u samo središte povijesti hrvatskoga baleta, jer ovu temu više neće biti moguće izučavati bez uvida u arhivsko gradivo koje je darovao Brodu.
 
 
 
Z. PodkovacZ. PodkovacZ. PodkovacZ. PodkovacZ. PodkovacZ. PodkovacZ. PodkovacZ. Podkovac
 
 
 
  Z. Podkovac

Z. Podkovac 

Nalazite se ovdje: Naslovnica Izložbe Slavonski Brod Otvorena izložba o baletnom umjetniku Zvonimiru Podkovcu