Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Četvrtak, 9. srpanj 2020.
Croatian English

Predstavljanje knjiga

Književna večer „Krleža danas“ u Slavonskom Brodu u povodu 120. godišnjice rođenja

Krleža danasSLAVONSKI BROD - U Državom arhivu je u četvrtak 10. listopada 2013. održana književna večer „Krleža danas“ koju su slavonskobrodski ogranak Matice hrvatske i Državni arhiv organizirali u povodu obilježavanja 120. godišnjice rođenja Miroslava Krleže, po mnogima jednog od najcjenjenijih i najznačajnijih hrvatskih pisaca 20. stoljeća. Gosta književne večeri, Velimira Viskovića, književnog kritičara, esejista i leksikografa je predstavio predsjednik Ogranka Matice hrvatske Slavonski Brod mr.sc. Ivan Medved nakon čega je pred punom dvoranom arhiva započelo zanimljivo izlaganje o Krležinom životu i radu.
 

Visković je naglasio da iako vlada mišljenje kako je Krleža težak i kompliciran pisac ipak ga mnogi i prema anketama i stručnim mišljenjima smatraju najcjenjenijim hrvatskim piscem, a na popisu 10 najboljih hrvatskih djela u većini žanrova uvijek se nađu i Krležina.

 
Visković smatra da prigovor o težini njegove proze i drame ne stoji jer su svi vrhunski pisci 20. stoljeća na neki način teški pisci. Krležu smatraju piscem ljevice jer se priklonio komunizmu još početkom 20-tih godina 20. stoljeća, no tijekom 30-tih godina polemizira i sa ljevicom i desnicom.
 
Kada je 1950. počeo raditi na mjestu direktora Leksikografskog zavoda u njega je doveo i intelektualce građanske provinijencije pa čak i one koji su pripadali nacionalističkim i katoličkim krugovima; zapošljava i svoje protivnike iz predratnih polemika kao što su Mato Ujević, Kruno Krstić, Milan Ćurčin.
 
Potpisuje Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967., a nakon negativnoga političkog odjeka tog čina u jugoslavenskom političkom vrhu podnosi ostavku na članstvo u CK SKH. Krleža se povlači s političke pozornice i događaje oko Hrvatskog proljeća promatra distancirano upozoravajući hrvatsko rukovodstvo da se čuva naglih iskoraka i radikalnih nacionalista.
 
Pisac koji je objavio golemi opus (sabrana djela obuhvaćaju 80 svezaka), pisao romane, novele, drame, poeziju, eseje, putopise, dnevnike; čija su dramska djela izvođena ubrzo nakon objavljivanja, pisac koji je postao priznat i poznat još za života, zbog svog političkog stava i ideologije uvijek izaziva polemike koje je i sam rado vodio. Važno je naglasiti Krležino bardovsko mjesto u hrvatskoj književnosti i kulturi te ukazati na visoku repertoarnu zastupljenost Krležinih djela na srednjoeuropskim scenama.
 
Tekst: Katarina Aladrović

 

Foto: Gordana Slanček
Nalazite se ovdje: Naslovnica Predstavljanje knjiga Književna večer „Krleža danas“ u Slavonskom Brodu u povodu 120. godišnjice rođenja