Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Četvrtak, 22. listopad 2020.
Croatian English

Tečaj za djelatnike u pismohrani

Prijavite se na dvodnevni tečaj (25.-26.9.) za polaganje stručnog ispita za imatelje arhivskog gradiva

DSC 2679SLAVONSKI BROD - Državni arhiv u Slavonskom Brodu održati će 25. i 26. rujna (utorak i srijeda) 2018. godine u prostorijama Arhiva u Slavonskom Brodu (A. Cesarca 1) tečaj za djelatnike u pismohranama iz Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije koji su obvezni položiti stručni ispit sukladno čl. 16. Pravilnika o zaštiti i čuvanju arhivskog gradiva izvan arhiva (NN 63/04) i čl. 2. Pravilnika o stručnom usavršavanju i provjeri stručne osposobljenosti djelatnika u pismohranama (NN 93/04). Početak tečaja je u 9.15 h, a završava u 15.00 h(oba dana).

Prema čl. 2.-4. Pravilnika o stručnom usavršavanju i provjeri stručne osposobljenosti djelatnika u pismohranama (NN 93/04), djelatnicima u pismohranama smatraju se osobe koje obavljaju poslove na zaštiti i obradi arhivskog i registraturnog gradiva u tijelima, ustanovama i organizacijama koje stvaraju ili čuvaju to gradivo. Poslovima na zaštiti i obradi arhivskog i registraturnog gradiva smatraju se: zaprimanje, evidentiranje, klasifikacija, označavanje i tehničko opremanje gradiva, vođenje uredskih evidencija i drugih evidencija o gradivu, sređivanje i opis gradiva, odlaganje i zaštita gradiva, vrednovanje i izlučivanje gradiva.

Stvaratelj, odnosno imatelj javnoga arhivskog gradiva dužan je djelatnicima koji imaju pravo polaganja ispita omogućiti pristupanje ispitu.

Sukladno čl. 16. Pravilnika o zaštiti i čuvanju arhivskog i registraturnog gradiva izvan arhiva (NN 63/04) poslove na zaštiti i obradi arhivskog gradiva obavljaju osobe koje su stručno osposobljene za te poslove (stručni radnici). Stručni radnik je osoba koja ima položen stručni ispit iz arhivske struke ili stručni ispit za zaštitu i obradu arhivskog gradiva, sukladno propisima koji uređuju polaganje stručnih ispita.

Tečaj se preporučuje i svima onima koji sudjeluju u stvaranju arhivskog gradiva (od njegova nastanka, obrade, do odlaganja i naknadnog korištenja) i njemu mogu pristupiti svi zainteresirani neovisno o tome žele li izaći na ispit za provjeru stručne osposobljenosti djelatnika u pismohranama za zaštitu i obradu arhivskog gradiva.

Tečaj će biti održan prema programu koji je propisan Pravilnikom o stručnom usavršavanju i provjeri stručne osposobljenosti djelatnika u pismohranama (NN 93/04). Svi kandidati će, po završetku, dobiti potvrde o pohađanju tečaja.

Cijena tečaja, po kandidatu, iznosi 1.000,00 kn. Detaljan program tečaja kandidati će dobiti naknadno.

Programom tečaja obuhvaćen je u cijelosti program ispita za provjeru stručne osposobljenosti djelatnika u pismohranama, a osim predavanja u cijenu je uključen i priručnik za polaganje ispita te osvježenje unutar jedne pauze dnevno.

Pohađanje tečaja nije formalni preduvjet za pristupanje ispitu.

Ispit će biti održan u Slavonskom Brodu početkom 2019. godine (najvjerojatnije u veljači), a prijavljene kandidate će ispitati Povjerenstvo za stručni ispit za zaštitu i obradu arhivskog i registraturnog gradiva iz Zagreba. Kandidatima koji će položiti stručni ispit Povjerenstvo će izdati uvjerenje o položenom ispitu.

Ispunjenu prijavnicu za pohađanje tečaja (u privitku) potrebno je poslati do 10. rujna 2018. godine na adresu: Državni arhiv u Slavonskom Brodu, Cesarčeva 1, 35000 Slavonski Brod (može se poslati i skenirana prijavnica na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.).

Po isteku roka za prijavu dostaviti ćemo prijavljenima podatke za uplatu naknade za tečaj.

Foto: Tečaj u DASB-u 2017. godine

 

Prijavnica (download)

 

 

 

Nalazite se ovdje: Naslovnica Stvaratelji Tečaj za djelatnike u pismohrani Prijavite se na dvodnevni tečaj (25.-26.9.) za polaganje stručnog ispita za imatelje arhivskog gradiva