Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Utorak, 26. ožujak 2019.
Croatian English

Tribine, predavanja...

Nacionalno savjetovanje arhivista u Slavonskom Brodu

44. savjetovanje HAD-aSLAVONSKI BROD - Od 20. do 22. listopada 2010. Slavonski Brod je bio središte hrvatske arhivistike baš kao i prije četvrt stoljeća. Hrvatsko arhivističko društvo, naime, ima običaj svake godine u drugom gradu organizirati stručno savjetovanje kako bi strukovnjaci raspravljali o pojedininim aktualnim temama, ali i međusobno bolje upoznati arhivske ustanove i građu u drugim mjestima, a Slavonski Brod je jednom ''preskočen'' zbog ratnih zbivanja. 
 
 
Tema 44. savjetovanja Hrvatskog arhivističkog društva, kojemu je suorganizator Državni arhiv u Slavonskom Brodu, zapravo je vječna i univerzalna - kako poboljšati sustav zaštite arhivskoga gradiva, no da je zanimljiva i aktualna potvrđuje i odaziv sudionika, predstavnika svih 18 regionalnih i središnjeg Hrvatskog državnog arhiva, kao i predstavnika iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, te Slovenije.
 
Na otvaranju 44. savjetovanja okupljene su kao domaćini pozdravili predsjednica Hrvatskog arhivističkog društva Deana Kovačec i ravnatelj DASB-a Ivan Medved, a uime Ministarstva kulture načelnik za arhivistiku Branko Kaleb, uime Slavonskog Broda zamjenik gradonačelnika Zoran Ivanović te ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Stjepan Ćosić, kao i gosti iz drugih zemalja koji su naglasili da je zaštita arhivskog gradiva jednako aktualna i u njihovim zemljama. U svome izlaganju, kojim je započelo savjetovanje, mr. Ivan Medved je govorio o mreži arhiva uspostavljenoj prije pola stoljeća, koja je uvelike unaprijedila hrvatsku arhivistiku te njenom proširenju u samostalnoj Republici Hrvatskoj.
 
-Sustav postoji, građa postoji, ali postoji i problem njezinog smještaja, problem vrednovanja, zatim nadzora nad arhivskim gradivom izvan arhiva i kod stvaratelja, problem kopiranja i (nedopuštene) distribucije kopija gradiva, pa čak i arhivističke terminologije - kazao je ravnatelj brodskoga Arhiva.
 
U sklopu otovrenja održana je i prva plenarna sjednica 44. savjetovanja, a zatim je rad nastavljen kroz ukupno dvanaest tematskih sjednica koje su se održavale u prostoru Državnog arhiva Slavonski Brod, na kojima se raspravljalo o zakonskim i normativnim okvirima s jedne strane te tehničkim, materijalnim i provedbenim s druge strane. Zaključci pojedninih sjednica trebali bi pomoći svim arhivistima u Hrvatskoj, pa i u susjednim zemljama da i dalje kvalitetno čuvaju i prezentiraju vrijednu arhivsku građu, kako onu staru stoljećima tako i onu noviju, na koju se oslanjamo i prilikom odlaska u mirovinu, dokazivanja vlasništva, raznim sporovima i sl.
 
Sudionici 44. savjetovanja arhivista imali su usto prilike bolje upoznati Državni arhiv Slavonski Brod na njegovim konstitutivnim jedinicama u Slavonskom Brodu, Novoj Gradiški i POžegi, kao i sva tri grada koje pokriva DASB.
 
Izvor:  Posavska Hrvatska, 22. listopada 2010.
Tekst: Dunja Vanić (Posavska hrvatska)
Fotografije: Domagoj Zovak (DASB)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Tribine Nacionalno savjetovanje arhivista u Slavonskom Brodu