Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Utorak, 26. ožujak 2019.
Croatian English

Tribine, predavanja...

Dan otvorenih vrata DASB-a

DASB - FOTO 600 x 424 SLAVONSKI BROD - Državni arhiv u Slavonskom Brodu je povodom obilježavanja 52. godišnjice osnutka 16. ožujka organizirao Dan otvorenih vrata (od 8 do 20 sati). Tom prigodom je organizirana Likovna radionica ''Izrada povijesnih mapa Slavonskog Broda uz pomoć arhivskog gradiva'' na kojoj su sudjelovali, uz pratnju svojih nastavnika, učenici trećih i četvrtih razreda Osnovne škole ''Antun Mihanović'' iz Slavonskog Broda.

Preko 130 učenika podijeljenih u radne grupe (5-6 učenika) izradili su mape koje su obuhvatile 6 tema: Tvrđava, Brodska kina, Državni arhiv, Željeznički kolodvor, Marijin dom i Strojarski fakultet. Svaka je grupa na kraju rada prezentirala svoju temu. Ova radionica je napravljena u tri termina (8.00-9.30, 9.30-11.00, 13.00-14.30). U kasnijem terminu, od 18 sati, prikazani su dokumentarni filmovi o brodskim Zavičajnicima. Prvo je prikazan biografski film o Ivani Brlić Mažuranić, potom kratki film o boravku dr. Andrije Štamapar u Kini 1934., te film iz 1981. u kojem Dragutin Tadijanović razgovara sa učenicima Srednjoškolskog centra ''Zlatko Šnajder'' iz Sl. Broda. Projekcijama ovih filmova Arhiv je htio ukazati na potrebu čuvanja video (i audio) zapisa koji imaju kulturno-povijesni značaj za područje Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Važnost čuvanja ovakvog gradiva istakao je prije projekcije i ravnatelj Državnog arhiva u Sl. Brodu, mr. sc. Ivan Medved, naglasivši kako je Arhiv formirao posebnu zbirku audio-vizualnog gradiva pozvavši i građane da daju svoj doprinos doniranjem takvih zapisa Arhivu jer im se tako onemogućava zaborav.

Tijekom dana građani su mogli pogledati i izložbu o radu Ogranka Matice hrvatske u Slavonskom Brodu od 1990. do 2010. te dobiti uvid u mali dio arhivskog gradiva koji se čuva u spremištima Arhiva.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Tribine Dan otvorenih vrata DASB-a