Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Srijeda, 20. ožujak 2019.
Croatian English

Tribine, predavanja...

45. Savjetovanje HAD-a: ARHIVSKA SLUŽBA U INFORMACIJSKOM OKRUŽENJU

45. savjetovanje
UMAG, PAZIN - Hrvatsko arhivističko društvo i Državni arhiv u Pazinu organizirali su  45. savjetovanje pod nazivom “Arhivska služba u informacijskom okruženju”. Savjetovanje se održalo u Umagu od  19. do 21. listopada 2011. na kojem su bili nazočni i djelatnici Državnog arhiva u Slavonskom Brodu. 

Teme dviju plenarnih sjednica su bile: prilagodba arhiva na novo informacijsko okruženje te prilagodba izazovima  moderne arhivistike. Bilo je riječi i o dostupnosti i korištenju digitaliziranog gradiva u  Internet okruženju, o implementaciji informatičke tehnologije u pismohrani tehničke dokumentacije HEPOPSd.o.o. Prijenosnog područja Osijek,e-arhivu  Državne geodetske uprave. Nakon održanih plenarnih sjednica  održale su se i dvije paralelne sjednice na temu: evidencije gradiva u nastajanju, edukacijska radionica za djelatnike u pismohranama i opis gradiva u ARHiNET-u , radionica za djelatnike državnih arhiva. Predavanja su se odnosila i na digitalizaciju kao alat zaštite arhivskog gradiva (arhivsko gradivo Domovinskog rata, gradivo udruga od javnog značaja s posebnim osvrtom na nekonvencionalno,digitalizacija Arhiva mapa za Istru i Dalmaciju i Arhiva za Hrvatsku i Slavoniju).

Na Savjetovanju su sudjelovali  i gosti iz inozemstva: Kanade, Republike Mađarske i Slovačke Republike koji su svoja arhivistička iskustva podijelili sa arhivistima u Republici Hrvatskoj.Uz njih su bili prisutni i predstavnici arhivističkog društva AP Vojvodine i Republike Slovenije. Bilo je riječi i o suradnji Hrvatskog državnog arhiva i ICARUS-a u okviru europskih arhivskih i kulturnih mreža, prezentacije web stranica HDA, Državnog arhiva u Splitu i  Državnog arhiva u Pazinu. Osim sudjelovanja na plenarnim sjednicama u sklopu Savjetovanja je organizirano razgledavanje grada Pazina uz pratnju turističkog vodiča, obilazak Državnog arhiva u Pazinu i predstavljanje njihove izdavačke djelatnosti. Održana je i  Skupština Hrvatskog arhivističkog društva, a zadnjeg  dana Savjetovanja (21.10.2011.) organiziran je izlet u Livade u dolini rijeke Mirne u Istri, mjesto svjetski poznatog istarskog tartufa. Ovaj lokalitet je postao popularan otkada je u studenome 1999. Giancarle Zigante ovdje pronašao najveći tartuf na svijetu, težak 1.310. kg, priimjerak koji je ušao u Guinessovu knjigu rekorda, te tako livadama osigurao natziv svjetskog centra tartufa.

  Tekst: Gordana Slanček (DASB)

 

 
 
Nalazite se ovdje: Naslovnica Tribine 45. Savjetovanje HAD-a: ARHIVSKA SLUŽBA U INFORMACIJSKOM OKRUŽENJU