Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Srijeda, 20. ožujak 2019.
Croatian English

Tribine, predavanja...

46. savjetovanje HAD-a: Specijalizirani arhivi i zbirke gradiva izvan arhiva

Varaždin-dvoracVARAŽDIN-Hrvatsko arhivističko društvo, Državni arhiv u Varaždinu i Državni arhiv za Međimurje organizirali su 46. savjetovanje ''Specijalizirani arhivi i zbirke gradiva izvan arhiva''. Savjetovanje se održalo od 17. do 19. listopada 2012. u Varaždinu. Program savjetovanja odvijao se kroz tri plenarne sjednice. Prva plenarna sjednica odnosila se na rad specijaliziranih arhiva, gdje je predstavljen Hrvatski memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata kao specijalizirani arhiv za Domovinski rat, te organizacijska struktura Arhiva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Na ovoj sjednici predstavljeni su osobni i obiteljski arhivi, te arhiv Hrvatskog narodnog kazališta Split.
Na drugoj plenarnoj sjednici bilo je riječi o zaštiti specifičnih zbirki izvan arhiva. Ravnatelj Državnog arhiva u Slavonskom Brodu, mr. sc. Ivan Medved,  predstavio je Arhiv obitelji Brlić i Arhiv franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu u kontekstu značajnijih čimbenika za hrvatsku i zavičajnu povijest.
Zanimljivo je bilo saznati nešto više i o tome kako se arhiv Hrvatskih cesta skrbi za digitalno arhivsko gradivo.
Treća plenarna sjednica obuhvatila je svoji sadržajem zbirke arhivskog gradiva u baštinskim ustanovama: arhivi, knjižnice i muzeji. Na ovoj sjednici bilo je i riječi o tome na koji način zaštititi i čuvati arhivsko gradivo pohranjeno u knjižnicama i muzejima i kako postoji potreba stvoriti informatički program koji bi povezao sve tri ustanove. Glavni cilj je da korisnik brže dođe do informacija o gradivu ili zbirkama koje se čuvaju u navedenim ustanovama,  a sadržajem se odnose na istu temu. Bilo je zanimljivo vidjeti metode konzervacije-restauracije knjiga iz zbirke Ivana Paštrića u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu i Zbirku rukopisa i starih knjiga Sveučilišne i nacionalne knjižnice u Zagrebu.
Zaključak ovog 46. savjetovanja Hrvatskog arhivističkog društva je potreba i važnost zajedničkog djelovanja arhiva, knjižnica i muzeja u obradi, zaštiti i čuvanju arhivskog gradiva pohranjenog u sve tri institucije.
 
Tekst: Gordana Slanček
Foto: Domagoj Zovak
Prva plenarna sjednica 46. savjetovanja HAD-a (17.10.2012.)  mr. sc. Ivan Medved
 
    
Nalazite se ovdje: Naslovnica Tribine 46. savjetovanje HAD-a: Specijalizirani arhivi i zbirke gradiva izvan arhiva