Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Srijeda, 20. ožujak 2019.
Croatian English

Tribine, predavanja...

Održana tribina ''Vručica zapadnog Nila u hrvatskoj Posavini''

dr. sc.  Marica Miletić MedvedSLAVONSKI BROD - U organizaciji Podružnice HKLD-a Slavonski Brod, Ogranka Matice hrvatske u Slavonskom Brodu i Državnog arhiva, docentica Marica Miletić Medved održala je predavanje na temu ''Vrućica zapadnog Nila u Hrvatskoj Posavini''.

Predavanje je održano u dvorani Državnog arhiva u utorak 23. listopada u 19 sati. Tijekom predavanja dr. sc. Miletić Medved iznijela nam je povijest otkrića virusa zapadnog Nila, načine širenja i prijenosa na ljude, epidemiološku situaciju u svijetu i bližem okruženju.

Govorila je zatim o kliničkoj slici infekcije kod ljudi,koja se može kretati od blažih oblika koji nalikuju gripi pa do teških neuroinvazivnih oblika bolesti tipa meningitisa i meningoencefalitisa. Posebno je istaknuta relativno velika smrtnost kod nekih oblika bolesti,ali i dugotrajne neurološke sekvele kod preživjelih. Zatim se osvrnula na epidemiološku situaciju u Slavoniji tijekom rujna i listopada ove godine. U tim mjesecima na području Slavonije evidentirano je šest oboljelih od neuroinvazivnih oblika bolesti uzrokovanih virusom zapadnog Nila. Dva najteža bolesnika su bila s područja Slavonskog Broda.Na kraju predavanja dala nam je upute o higijensko-epidemiološkim mjerama u prevenciji infekcije virusom zapadnog Nila.
Autor: Ivan Krajinović, HKLD

Nalazite se ovdje: Naslovnica Tribine Održana tribina ''Vručica zapadnog Nila u hrvatskoj Posavini''