Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Srijeda, 20. ožujak 2019.
Croatian English

Tribine, predavanja...

Prof. Aberle: ''Abortusom se ubija ljudski život''

Prenatalna eutanazijaSLAVONSKI BROD - Predavanje ''Prenatalna eutanazija - Kada počinje život?'' u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Slavonski Brod, Državnog arhiva Slavonski Brod i Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, održano je sinoć u Državnom arhivu. Prof. dr. sc. Neda Aberle, na zanimljiv način, ukazala je na činjenicu da život, a time i osobnost djeteta, nastaje začećem.
 
Činom abortusa negira se, ne samo dijete nego i majka i majčinstvo, te se oduzima ljudskom biću koje je autonomno, autoregulativno i autogenerativno, pravo na život. Molekule očeve i majčine DNK spajaju se i stvaraju novi, jedinstveni ljudski život. Od začeća je određen izgled: boja očiju, kose, visina, ali i osobine, sposobnosti i sklonosti djeteta te njegov spol. Istaknuto je kako djetetu srce počinje kucati već 18. dan nakon začeća, nakon mjesec dana počinju se razvijati ruke i noge, a mozak se naglo počinje razvijati s pet tjedana. Za vrijeme prenatalnog razvoja, stanice mozga nastaju zapanjujućom brzinom od oko 250.000 stanica u minuti. Već u trećem mjesecu, fetus postaje osjetljiv na poticaje iz okoline.
 
Zanimljivo je vidjeti uvećane fotografije ručica i prstića u osmom tjednu trudnoće, te izraz lica djeteta u prenatalnom razdoblju koji je isti i nakon rođenja. Naglašeno je da su prenatalni razvoj i vanjski utjecaji koji utječu na njega važni za kasnije zdravlje odrasle osobe. U vrijeme kada se najčešće obavljaju abortusi, sa dva mjeseca, fetus počinje osjećati bol, a prilikom samog čina zabilježena je tahikardija te djetetovo uzmicanje. Iako neki, za nerođeno dijete, koriste naziv 'nakupina stanica', a abortus nazivaju 'odstranjivanje nakupine stanica' ili 'čišćenje' to ne umanjuje činjenicu da se prekidom trudnoće odnosno abortusom ubija ljudski život.
 
Činom abortusa negira se, ne samo dijete nego i majka i majčinstvo te se oduzima ljudskom biću koje je autonomno, autoregulativno i autogenerativno, pravo na život. Dijete nije vlasništvo roditelja ili majke pa mu oni ni nemaju pravo uskratiti život. Prof. dr. sc. Aberle je navela kako je odgovornost za život djeteta ne samo na roditeljima nego i na njihovoj okolini i liječnicima koji su Hipokratovom zakletvom obećali štititi život. Postoje i medicinske indikacije za prekid trudnoće kao što su deformacije, teške nasljedne bolesti, Downov sindrom itd. U tim se slučajevima pobačaj naziva terapijski pobačaj ili prenatalna eutanazija kojeg neki opravdavaju sažaljenjem nad djetetom koje bi da se rodi imalo težak život, uz puno žrtvovanja od strane obitelji. Često ta žrtva, što potvrđuju primjeri koje je predavačica navela, odnosno djeca sa teškim bolestima, donesu u obitelj ljubav i povezanost kakvu obitelj ne bi osjetila da ih je majka ''odstranila''.
 
Tekst i foto: Katarina Aladrović-Mehandžija
Nalazite se ovdje: Naslovnica Tribine Prof. Aberle: ''Abortusom se ubija ljudski život''