Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Srijeda, 20. ožujak 2019.
Croatian English

Tribine, predavanja...

Edukacija djelatnika u pismohranama za rad u sustavu ARHINET

DSCN1006SLAVONSKI BROD - Danas je u prostoru Državnog arhiva u Slavonskom Brodu održana edukacija za rad u nacionalnom arhivskom sustavu ARHINET za djelatnike u pismohranama 11 osnovnih škola sa novogradiškog područja. Edukaciju je proveo Krešimir Ibrišimović,  voditelj Odjela za zaštitu arhivskog i registraturnog gradiva izvan arhiva.

ZA STVARATELJE O ARHINETU: U okviru nadležnosti arhivske službe o evidentiranju stvaratelja i imatelja i popisivanju njihova arhivskog gradiva, razvijen je i modul za vođenje evidencija o gradivu u pismohranama. Podrška za ove evidencije razvijena je kako bi stvarateljima i imateljima gradiva u nadležnosti arhiva olakšali vođenje zakonom propisanih evidencija, pojednostavili i automatizirali dostavu podataka koje su dužni dostavljati nadležnom arhivu te olakšali izradu popisa gradiva za predaju ili izlučivanje.

Zašto biste Vaše evidencije vodili izravno u ARHiNETU? Razmislite o sljedećim prednostima:

  • Ne morate osmišljavati vlastiti sustav niti ove evidencije voditi kod sebe.
  • Ne morate se brinuti za softver i hardver – sve što trebate je veza na Internet, a to sigurno već imate.
  • Vaša evidencija koju vodite u ARHiNETU usklađena je s propisima – propisi se mogu promijeniti, no Vi ne morate brinuti o usklađivanju.
  • Osim što podržava propisane evidencije dokumentacijskih zbirki i jedinica ARHiNET Vam omogućuje korištenje dodatnih opcija za opis i upravljanje gradivom, npr. vođenje kataloga javno dostupnih informacija.
  • Popise svoga gradiva ne morate posebno dostavljati nadležnom arhivu, što biste inače bili dužni.
  • Podaci o arhivskome gradivu lako se povezuju s digitalnim kopijama ili izvorno digitalnim gradivom na koje se odnose, a korisničke verzije digitalnih kopija prilagođene su pretraživanju i pregledu putem Interneta.
  • Stječete pravo na pomoć arhiva u organizaciji Vašega gradiva i vođenju evidencija.

Kako možete postati korisnik ARHiNETA i u njemu voditi svoje evidencije?

Prijavite se državnom arhivu koji je nadležan za Vašu ustanovu i dogovorite razinu usluge koju želite koristiti Arhiv će educirati Vaše osoblje za rad u sustavu i izvršiti registraciju koja omogućuje pristup zatvorenom dijelu sustava odmah po primitku obavijesti o odobrenju zahtjeva za registracijom koja stiže na e-mail adresu svakog korisnika sustava može se započeti s radom.

Tekst: Domagoj Zovak

 

DSCN1007 DSCN1008 DSCN1010 DSCN1012

Nalazite se ovdje: Naslovnica Tribine Edukacija djelatnika u pismohranama za rad u sustavu ARHINET