Državni arhiv u Slavonskom Brodu

Srijeda, 20. ožujak 2019.
Croatian English

Tribine, predavanja...

49. savjetovanje hrvatskih arhivista - ''Arhivi i Domovinski rat''

1

Ove godine obilježava se 25. obljetnica akcije "Plitvice" i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika u Domovinskom ratu Josipa Jovića i početka Domovinskog rata.

U Nacionalnom parku Plitvička jezera od 26. do 28. listopada 2016. godine održano je 49. savjetovanje hrvatskih arhivista pod nazivom ''Arhivi i Domovinski rat''.

Savjetovanje su organizirali Hrvatsko arhivističko društvo, Državni arhiv u Gospiću (domaćin Savjetovanja) i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata (HMDCDR). Savjetovanje je bilo podijeljeno u četiri sjednice i nekoliko paralelnih sjednica. Prva sjednica nosila je naziv ''Gradivo nastalo u vrijeme Domovinskog rata'', druga sjednica odnosila se na temu: ''Dosadašnji rezultati prikupljanja i zaštite arhivskoga gradiva", treća sjednica nosila je naziv ''Stradanje arhiva i gradiva u Domovinskom ratu", a četvrta sjednica ''Novi izazovi u očuvanju elektroničkoga gradiva". Cilj ovog savjetovanja bio je ukazati na važnost čuvanja arhivskog gradiva koje se odnosi na Domovinski rat, a koje služi kao memorija zbivanja koja su se događala u periodu od 1991. do 1995. godine.

Državni arhiv u Slavonskom Brodu i njegovu djelatnost u vrijeme Domovinskog rata na ovom savjetovanju predstavili su mr. sc. Ivan Medved, ravnatelj Arhiva i Joakim Čičić, mag. educ. hist., radom: ''Djelovanje Državnog arhiva u Slavonskome Brodu od početka Domovinskog rata do akcije Bljesak". U izlaganju su predstavljene aktivnosti djelatnika u kulturi na zaštiti i evakuaciji kulturnih dobara, aktivnosti djelatnika Arhiva na evakuaciji arhivskog gradiva, organizaciju rada Arhiva za vrijeme Domovinskog rata, zaštitu i sanaciju zgrade nakon granatiranja u kolovozu 1992. godine.

Gordana Slanček, voditeljica Odjela za zaštitu, obradu i korištenje arhivskog gradiva i Tomislav Radonić, voditelj Odjela Požega izložili su rad ''Arhivsko gradivo nastalo tijekom Domovinskog rata preuzeto u Državni arhiv u Slavonskome Brodu". U radu su prikazani arhivski fondovi koji su nastali za vrijeme Domovinskog rata iz kojih se dobiva uvid u svakodnevni život na okupiranim područjima i život u gradu Slavonskom Brodu za vrijeme Domovinskog rata.

Tekst: G. Slanček
Foto: J. Čičić, D. Zovak

 

1

2

3

4

5

6

Nalazite se ovdje: Naslovnica Tribine 49. savjetovanje hrvatskih arhivista - ''Arhivi i Domovinski rat''